De juiste automatten

De juiste automatten zorgen niet alleen voor extra grip tijdens het rijden, maar voorkomen ook dat de originele bekleding van de auto slijt en vies wordt. Behalve de praktische voordelen bieden losse automatten u natuurlijk ook de mogelijkheid om het interieur van uw auto naar eigen smaak in te richten. Er is echter wel een belangrijk aandachtspunt waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van automatten, en dat is de keuze van het materiaal. Automatten worden tegenwoordig van verschillende materialen worden gemaakt, maar die materialen zijn niet allemaal even praktisch in gebruik.

Traanplaat automatten

Traanplaat automatten hebben een stoere en sportieve uitstraling en zijn zeer slijtvast. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken. Toch zijn automatten van traanplaat niet altijd even praktisch. Als het buiten sneeuwt of regent en u met natte schoenen in de auto gaat zitten, wordt het traanplaat glad en kunt u snel wegglijden met uw voeten. Dat is dus zeker iets dat u in uw overweging mee moet nemen.

Velours automatten

Velours automatten voelen erg comfortabel aan en hebben een mooie matte glans, wat zorgt voor een luxe uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, dus er is voor iedere auto een passende mat te vinden. Velours matten zijn vaak wel wat prijziger dan andere soorten automatten, zeker als u kiest voor een Super Velours uitvoering. Daar staat wel weer tegenover dat ze een langere levensduur hebben dan bijvoorbeeld automatten van naaldvilt. 

Naaldvilt automatten

Naaldvilt automatten zijn doorgaans goedkoper dan bijvoorbeeld velours automatten. Ze bieden een goede grip, en ook zijn vuil en zand op een automat van naaldvilt veel minder zichtbaar. Ook dit soort maten zijn doorgaans in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Een nadeel van dit soort automatten is dat er sneller (grof) vuil in blijft haken, en dat ze minder makkelijk schoon te maken zijn. Ook de zogeheten ribtapijt automatten zijn meestal van naaldvilt gemaakt. In onderstaande film is te zien hoe deze automatten gebandeerd worden.

Rubberen automatten

Rubberen automatten zijn met name in de herfst en de winter erg handig. Ze bieden niet alleen extra grip en comfort, maar zorgen ook dat het vuil dat u onder uw schoenen de auto in meeneemt makkelijker verwijderd kan worden. Rubber is namelijk niet poreus, dus het vuil kan niet in de mat zelf trekken. Rubberen automatten zijn duurzaam, hygiënisch en heel eenvoudig met water te reinigen.

Tot slot

Universele automatten zijn vaak het voordeligst in aanschaf. Toch is het aan te raden om automatten aan te schaffen die speciaal voor uw merk en model auto gemaakt zijn. Zo bent u altijd verzekerd van een optimale pasvorm en loopt u niet het risico dat de matten gaan schuiven of golven, of dat de randen gaan opkrullen. Zorg ook altijd dat u het juiste bevestigingsmateriaal voor uw automatten aanschaft; zo weet u zeker dat de matten goed op hun plek blijven liggen en blijft de veiligheid tijdens het rijden gewaarborgd.