Tips voor het veilig gebruiken van zwaar klusgereedschap

Het gebruiken van zwaar klusgereedschap vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen. In dit artikel hebben we 10 tips op een rijtje gezet om op een veilige manier uw klus te klaren!

#1. Neem de tijd

Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt zeker voor het werken met zwaar klusgereedschap! Neem de tijd om te controleren of u alle gereedschappen en materialen in huis hebt en werk op uw eigen tempo. Bent u niet helemaal fit of voelt u zich opgejaagd of gehaast, stel de klus dan uit naar een ander moment.

#2. Draag de juiste bescherming

Zelfs al is het hartje zomer, het gebruiken van zwaar klusgereedschap vraagt om het dragen van een lange broek, lange mouwen en stevige schoenen. Afhankelijk van het klusgereedschap dat u gaat gebruiken zijn ook werkhandschoenen, een veiligheidsbril en gehoorbescherming geen overbodige luxe.

#3. Kies het juiste gereedschap voor uw klus

Neem geen genoegen met alternatieven die eigenlijk niet geschikt zijn voor wat u moet doen. Gebruik zwaar klusgereedschap alleen voor de werkzaamheden waar het voor gemaakt is! Heeft u niet het juiste gereedschap in huis, stel de klus dan uit tot u het wel heeft of vraag aan een buurman of vriend of hij wel heeft wat u nodig heeft.

#4. Lees de handleiding van het gereedschap

Na de aanschaf van nieuw gereedschap heeft u wellicht de neiging om de doos open te trekken, de stekker in het stopcontact te doen en direct aan de slag te gaan. Het is echter raadzaam om eerst op uw gemak de handleiding door te lezen en het gereedschap beter te leren kennen. Op de manier kunt u vaak ook veel meer uit uw gereedschap halen!

#5. Controleer voor gebruik het gereedschap

Of u nu gebruik maakt van een freesmachine, een tafelzaag, een lasapparaat, een boormachine of ander zwaar klusgereedschap, het is van essentieel belang om het gereedschap voor gebruik te controleren op defecten. Zorg dat alle onderdelen goed vast zitten en slijp de zagen of messen als ze bot zijn geworden. Vergeet ook niet om de snoeren te controleren; met een beschadigd snoer loopt u het risico op een elektrische schok!

#6. Maak ruimte

Zorg dat u de ruimte heeft om uw werkzaamheden op een comfortabele manier uit te voeren. Een opgeruimde werkplaats kan een hoop frustraties schelen en bovendien ongelukken voorkomen! Bewaar handgereedschap in een gereedschapskist of maak een systeem aan de muur waar u het netjes op kunt hangen. Er zijn allerlei kasten, rekken en klemmen verkrijgbaar waarmee u uw werkplaats op een veilige manier kunt inrichten, zoals u dat prettig vindt. Verzeker uzelf ervan dat er niets op de grond ligt waar u over kunt struikelen en zorg voor een stabiele werktafel.

#7. Focus op één ding tegelijk

Multitasken is geen goed idee als u bezig bent met zwaar klusgereedschap. Concentreer u op één taak tegelijk en laat de rest even voor wat het is. Dat komt later wel, als u klaar bent.

#8. Werk bij voorkeur met zijn tweeën

Door met iemand samen te werken kunt u elkaar helpen en elkaar in de gaten houden. Mocht er dan toch onverhoopt iets misgaan, dan kan de ander direct ingrijpen. Samen klussen is overigens niet alleen veiliger, maar ook een stuk leuker!

#9. Probeer niet zelf uw gereedschap te demonteren

Wanneer uw gereedschap niet (goed) meer werkt, denk dan niet dat u MacGyver bent. Probeer niet zelf uw gereedschap te demonteren en te repareren, maar breng het naar een expert die weet wat hij doet. Er gebeuren nog altijd heel veel onnodige ongelukken doordat mensen denken dat ze het probleem zelf wel even kunnen oplossen. Neem geen risico’s – zwaar klusgereedschap is geen speelgoed.

#10. Ruim uw gereedschap na gebruik altijd op

Ondanks het feit dat zwaar klusgereedschap doorgaans voorzien is van een beveiligingssysteem, is het aan te raden om na gebruik altijd de stekker uit het stopcontact te halen. Ruim alles dat u heeft gebruikt veilig op (buiten bereik van nieuwsgierige kinderhandjes) en laat geen spullen slingeren. Zo voorkomt u dat kinderen (en huisdieren!) zich niet kunnen bezeren.