Hoe gebruik ik een kolfapparaat?

Het gebruiken van een kolfapparaat is handig als jij je baby alleen of voornamelijk moedermelk wil geven. Je kunt dan een elektrische borstkolf of een handkolf aanschaffen zodat je altijd een voorraadje moedermelk hebt. Misschien weet je nog niet hoe je een kolfapparaat dient te gebruiken. Door te weten hoe beide kolven werken, kun je bepalen welke kolf het beste werkt voor jou.

Wat is het idee achter een kolfapparaat?

Het ontwerp van een kolfapparaat is gebaseerd op de zuigbewegingen die een baby maakt bij het drinken. De baby zorgt er op die manier voor dat de borst melk afgeeft. Het kolfapparaat bootst de zuigbewegingen na om de melk op te kunnen vangen. Je baby zelf laten drinken maakt het afgeven van melk erg eenvoudig, maar op de momenten dat je niet thuis bent is een kolfapparaat ideaal.

Het gebruiken van een handkolf

Zoals de naam al aangeeft bedien je de handkolf met je hand. Je plaatst het borstschild op de borst en de tepel zal dan in het buisje zitten. Vervolgens begin je snelle kolfbewegingen te maken door in de handgreep te knijpen. Hierdoor wek je het toeschietreflex op. Op een gegeven moment zal er melk beginnen te stromen. Je kan dan in een rustiger tempo kolven. Mocht het stromen van de melk vertragen of ophouden, dan kun je wat sneller gaan kolven. Wissel deze ritmes af totdat je genoeg melk hebt opgevangen. Doordat je zelf het ritme en de kracht bepaalt heb je de volledige controle.

Het gebruiken van een elektrische borstkolf

Lijkt het je prettiger als het kolfapparaat grotendeels automatisch werkt? Je kunt dan voor een elektrische borstkolf kiezen. Hierbij maakt het apparaat zelf de juiste bewegingen waardoor jij ontspannen kan kolven. Je plaatst het borstschild op de borst en daarna zet je het apparaat aan. Het toeschietreflex wordt opgewekt door het ritme waarin de elektrische borstkolf beweegt. Vervolgens houdt de borstkolf een ander ritme aan om de melk af te nemen. Het is mogelijk om zelf de zuigkracht en het kolfritme in te stellen. Je kunt het kolfapparaat dan volledig afstemmen op je eigen voorkeuren. Het kolven zal tenslotte pijnloos moeten verlopen.

Extra tips om het kolven makkelijker te maken

In het begin zal je waarschijnlijk even moeten wennen aan het kolven. Je bent misschien al helemaal gewend aan het laten drinken van je baby, maar kolven is net iets anders. Wees dan ook niet teleurgesteld of boos als het de eerste keren niet lukt. Gelukkig kun je met enkele tips het kolven wat makkelijker maken. De eerste tips is om in een rustige ruimte te gaan kolven. Je wordt dan niet afgeleid en je bent dan meer ontspannen. Lukt het niet om het toeschietreflex op te wekken? Luister naar een geluidsopname of kijk naar een foto van je baby. Je zou ook je borsten kunnen masseren. Vervolgens kun je voorzichtig met het kolven beginnen. Mocht het niet lukken, neem dan even pauze en probeer het later nog een keer. Je zal ook moeten stoppen als het kolven pijnlijk is. Het kan zijn dat je kleine kloofjes in je tepels hebt of dat je te lang door gaat. Als je toch blijft kolven zullen deze klachten verergeren en de pijn neemt toe. De beste oplossing is om even niet te kolven totdat het weer hersteld is.