Eerst ziet men de ogen, dan het gezicht

Details zijn belangrijk, details blijven belangrijk, details zijn doorslaggevend. Dit kan gelden voor je favoriete spijkerbroek, je fiets of auto, maar ook voor je ramen en deuren in huis. Kozijnen geven je woning een gezicht waarbij de scharnieren en het deurbeslag de essentiële details zijn. Krukken gelden daarom als de ogen van een deur. Aangezien deurbeslag meestal uitsteekt ten opzichte van de deur is dit het eerste dat in het oog springt.

Naast deurgrepen zijn scharnieren ook bepalend. Bij stalen deuren wordt vanwege het gewicht gebruik gemaakt van aangelaste paumelles, ook wel aanlaspaumelles genoemd. Deze bieden een
extra dimensie aan het industriële karakter van een stalen deur. De paumelles worden gecoat in kleur van het kozijn om niet direct op te vallen. Deurkrukken mogen vaker gezien worden, ook al ligt hierbij de mogelijkheid deze in dezelfde kleur als de deur uit te voeren. Hiermee haal je de aandacht van de deurgrepen weg. Daar is niets mis mee, maar vergeet niet dat een design deurkruk veel kan doen met het geheel. Krukken in RVS, brons of messing springen in het oog op een zwart stalen deur. Ook bied het de mogelijkheid om deurgrepen te combineren met andere elementen elders in huis. Op deze manier word je deur nog meer onderdeel van je interieur.

Stalen deuren zijn meestal maatwerk met een hoogwaardige uitstraling. Belangrijk is dan ook dat het beslag van de deur geen afbreuk doet aan het geheel. Kies daarom voor grepen met een passend design. Natuurlijk is het mogelijk de standaard deurkruk van je vorige deur te hermonteren, maar geeft dit het beeld dat je wilt creëren? Verschillende architecten hebben daarom hun eigen beslaglijn ontwikkelt waarvan de Formani lijn van Piet Boon het meest populair is. Deze lijn biedt een retro uitstraling waarbij veelal ronde rozetten worden toegepast. Als mensen elkaar zien spreken de ogen als eerste. Deurkrukken, klinken en grepen zijn de ogen van het omliggende kozijn.