De juiste keuze van jaloezieën

Uw raambekleding is een belangrijk en zeer sfeerbepalend onderdeel van uw interieur. Overweegt u om jaloezieën aan te schaffen? Wanneer u onderstaande tips in acht neemt weet u zeker dat u de juiste jaloezieën koopt!

#1. Bepaal welk materiaal uw voorkeur heeft

Jaloezieën zijn verkrijgbaar van hout, bamboe, aluminium, PVC of stof.

  • Houten jaloezieën hebben een mooie, natuurlijke uitstraling en passen daardoor ook uitstekend in een klassieke of landelijke inrichting. Daarbij zijn ze heel duurzaam, en milieuvriendelijker dan jaloezieën van andere materialen. Een nadeel van houten jaloezieën is dat ze soms een beetje kunnen gaan werken. Ook zijn houten jaloezieën niet altijd even vochtbestendig, en dus minder geschikt voor de keuken of de badkamer.
  • Bamboe jaloezieën hebben dezelfde natuurlijke uitstraling als hout maar worden vanwege het feit dat bamboe na de kap gewoon doorgroeit als een nog duurzamer en milieuvriendelijker materiaal beschouwd. Bovendien worden bamboe jaloezieën geprezen vanwege hun slijtvaste eigenschappen.
  • Aluminium jaloezieën passen uitstekend in een modern interieur en zijn doorgaans goedkope jaloezieën in verhouding tot de houten versie. De latjes sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor u verzekerd bent van een optimale privacy. Daarbij zijn ze makkelijk schoon te maken.
  • PVC jaloezieën zijn doorgaans het voordeligst in aanschaf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten jaloezieën zijn ze niet gevoelig voor temperatuurverschillen, en hebben ze brandvertragende en vochtbestendige eigenschappen. Nadeel van PVC jaloezieën is dat ze snel statisch worden en daardoor veel stof kunnen aantrekken. Ook zijn ze erg licht van gewicht, waardoor ze bij het geringste windvlaagje al kunnen gaan ‘klepperen.’
  • Stoffen jaloezieën hebben een heel eigen karakter, wat ideaal is als u een unieke stijl wilt creëren. Ook hebben ze een isolerende werking, wat ideaal is als u veel last hebt van tocht in huis. Nadeel van stoffen jaloezieën is dat ze lastig schoon te maken zijn.

#2. Zorg dat u de juiste meetmethode hanteert

Bij het inmeten van jaloezieën wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende meetmethodes. Met de ‘in de dag’ methode komen de jaloezieën tussen de raamkozijnen of muren te hangen.

Bij de ‘op de dag’ methode komen de jaloezieën voor de kozijnen te hangen. Lees voor het inmeten goed de meetinstructies door van de webshop waar u wilt bestellen, want niet alle leveranciers hanteren dezelfde meetmethodes.

#3. Kies de juiste kleur

Als u uw nieuwe jaloezieën online gaat bestellen bent u meestal voordeliger uit dan in de winkel. Maar kleuren kunnen er op uw beeldscherm net even anders uitzien dan in het echt. Bestel daarom eerst gewoon een aantal gratis monsters van jaloezieën in de kleuren die u mooi vindt. Op die manier kunt u thuis op uw gemak bekijken welke kleur het beste bij uw smaak en interieur past.

#4. Bereken uw budget

De prijs van jaloezieën is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het materiaal, het merk, het raamoppervlak en de breedte van de latjes. Stoffen en houten jaloezieën zijn duurder dan aluminium en PVC jaloezieën. U weet inmiddels welke maat uw nodig heeft, dus u kunt meteen berekenen hoeveel u in totaal kwijt zou zijn voor een bepaald type jaloezie. Bij een groot raamoppervlak bent u met twee smalle jaloezieën vaak duurder uit bent dan met één brede. Maar u moet natuurlijk wel rekening houden met de maximale breedte van de latjes (dit verschilt per materiaal en type jaloezie).