Zelf rolgordijnen monteren

Bent u van plan om nieuwe rolgordijnen aan te schaffen? Dan is het natuurlijk wel zo prettig als u deze gewoon zelf kunt ophangen. Zelf rolgordijnen monteren is gelukkig helemaal niet zo moeilijk – zeker niet met behulp van het onderstaande stappenplan!

#1. Bepaal hoe u de rolgordijnen wilt gaan ophangen

Er zijn twee verschillende bevestigingsmethodes voor rolgordijnen: ‘in de dag’ en ‘op de dag.’ Bij de ‘in de dag’ methode monteert u het rolgordijn in het kozijn, of tussen twee muren. Bij de ‘op de dag’ methode monteert u het rolgordijn voor het kozijn, oftewel tegen de muur of aan het plafond.

#2. Meet de gewenste maten van de rolgordijnen op

Hoe u de maten van uw nieuwe rolgordijnen moet opmeten is afhankelijk van de gekozen bevestigingsmethode.

  • ‘In de dag’
    Meet de breedte op de plek waar de ophangbeugels komen. Dit is de zogeheten penmaat, oftewel de breedte van het rolgordijn inclusief de ophangbeugels. Meet ook de hoogte tussen het kozijn en de vensterbank of de vloer.
  • ‘Op de dag’
    Meet de penmaat (breedte van het rolgordijn inclusief ophangbeugels) en stofbreedte (meestal de breedte van de ruit) op; de stofbreedte zal ongeveer 4 centimeter kleiner zijn dan de penmaat. Meet ook de gewenste hoogte op en hou daarbij ook rekening met eventuele schulpranden.

#3. Bestel uw rolgordijnen

Zodra u de juiste maten heeft genoteerd kunt u uw rolgordijnen bestellen. Controleer voor het verzenden van uw bestelling of u de afmetingen correct heeft ingevoerd. Kijk bij ontvangst van uw nieuwe rolgordijnen altijd even of de maten ook echt kloppen.

#4. Monteer de ophangbeugels

Bepaal aan welke kant u het kettingmechanisme van uw rolgordijn wilt hebben en monteer de ophangbeugels volgens de door u gekozen bevestigingsmethode (‘op de dag’ of ‘in de dag’). Het kettingmechanisme zit aan de kant van de ophangbeugel met de uitstekende pen. Gebruik een waterpas om te controleren of de ophangbeugels recht zitten. Scheve ophangbeugels vallen misschien niet zo erg op, maar een scheef hangend rolgordijn waarschijnlijk wel!

#5. Bevestig het rolgordijn

Zodra de ophangbeugels gemonteerd zijn, kunt u het rolgordijn in de pen van de ene ophangbeugel steken. Vervolgens klikt u het andere uiteinde vast in de andere ophangbeugel.

Bij de meeste rolgordijnen wordt ook een zogeheten blokkeringsschijfje meegeleverd; hiermee kunt u voorkomen dat het gordijn te ver oprolt. Trek het rolgordijn eerst helemaal omhoog – het blokkeringsschijfje dient bovenaan rond de achterste ketting geschoven te worden.

Heeft u duo rolgordijnen besteld, dan is het mogelijk dat hier een cassette bij zit om de rol uit het zicht te houden. In dat geval moet u de cassette nog om de rol heen plaatsen, maar dit is in de meeste gevallen een kwestie van even vastklikken en klaar