Het dragen van een baby

Het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak biedt vele voordelen. Het geeft je baby een veilig en vertrouwd gevoel, terwijl jij je handen vrij hebt voor andere dingen. Je kindje zit in een natuurlijke positie die bijdraagt aan een goede lichamelijke ontwikkeling, en je kunt een draagdoek of draagzak al vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd gebruiken. Maar waar moet je nu precies op letten bij het dragen van je baby? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

#1. Buik- heup- of rugdragen

Je kunt het beste beginnen met je baby op je buik dragen. Als je baby wat ouder is kun je ook hem ook op je heup dragen, maar niet alle draagzakken zijn hiervoor geschikt. Je mag pas een rugdrager gebruiken als je kindje zelfstandig kan zitten.

#2. Draagdoek of draagzak

De keuze voor een draagdoek of draagzak is een kwestie van voorkeur; de één is niet beter dan de ander. Wil je al vanaf de geboorte dragen, dan kun je het beste beginnen met één van de zachte, rekbare draagdoeken die er verkrijgbaar zijn. Wil je gelijk met een draagzak beginnen dan kan dat ook, maar voor de meeste draagzakken heb je vaak wel een speciale insert nodig.

#3. De houding van je baby

Bij de zogeheten M-houding zit je baby met zijn gezicht naar je toe, met de heupjes gespreid en de knietjes hoger dan de billen. Deze houding is niet alleen het meest veilig en prettig voor je baby, maar zorgt ook voor een goede lichamelijke ontwikkeling, een goede doorbloeding en een betere spijsvertering. Let op dat het gezicht van je baby vrij is, zodat zijn ademhaling niet belemmerd wordt.

Draag je baby nooit in een liggende houding, dit kan verstikkingsgevaar opleveren.

#4. De juiste maat

Bij een draagzak is het heel belangrijk dat je de juiste maat aanschaft. Hoewel sommige winkels draagzakken verkopen op basis van de leeftijd of het gewicht van de baby, kun je het beste de broekmaat van je kindje aanhouden. De draagzak moet de benen van je kindje ondersteunen tot in de knieholtes, maar ook niet verder; anders kunnen de onderbeentjes niet ontspannen naar beneden hangen. De rug en nek van je baby moeten goed ondersteund worden. Draagdoeken zijn wat maat betreft flexibeler, omdat je ze zelf groter en kleiner kunt knopen.

#5. Je eigen draagcomfort

Zeker als je veel met je baby gaat wandelen is het belangrijk dat je een ergonomische draagzak koopt die je rug en schouders zoveel mogelijk ontlast. Asymmetrische draagzakken zijn wellicht makkelijk om en af te doen, maar zijn niet in staat het gewicht goed te verdelen. Het gewicht wordt optimaal over je bekken verdeeld als je de draagdoek of draagzak vlak boven je heupen draagt. De ideale hoogte om je baby te dragen wordt ook wel ‘kusjeshoogte’ genoemd; dus op een hoogte dat je je baby makkelijk een kusje op zijn hoofd kunt geven. Bij een draagzak moeten de schouderbanden evenredig aangetrokken worden. Let er wel op dat je ze niet té strak aantrekt, want dit maakt het dragen van je baby alleen maar zwaarder.

#6. Het seizoen

Tijdens de koude winterdagen is het natuurlijk heerlijk om zo’n warme baby tegen je aan te hebben. Maar in de zomer is het dragen van je baby een heel ander verhaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook geweldige zomerdraagzakken verkrijgbaar. Zo’n zomerdraagzak is gemaakt van luchtige, ademende materialen en veelal voorzien van een ventilerend rugpand.