Wat je moet weten over motorolie

Regelmatig onderhoud is heel belangrijk voor de levensduur en betrouwbaarheid van je auto. Gelukkig zijn er veel handelingen die je gewoon zelf kunt uitvoeren. Het verversen van de motorolie bijvoorbeeld. Maar waarvoor dient die motorolie nu eigenlijk precies? Waarom moet dit regelmatig vervangen worden? En welke olie is nu het meest geschikt voor jouw voertuig?

Wat is de functie van motorolie?

Motorolie heeft meerdere functies, die allemaal heel belangrijk zijn voor het optimaal functioneren van je voertuig. Olie zorgt ervoor dat de slijtage en wrijving van bewegende onderdelen wordt beperkt en dat ze bij elke temperatuur goed blijven werken. Het beschermt tegen corrosie, houdt het oliecircuit schoon en zorgt dat de motor niet oververhit kan raken. Een goede smering zorgt ervoor dat de motor optimaal kan functioneren, in een goede conditie blijft en een langere levensduur heeft. Nalatig onderhoud kan leiden tot onnodige reparatiekosten, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Waarom moet de motorolie vervangen worden?

In principe vangt het oliefilter het meeste ‘zweefvuil’ op dat in de olie terecht komt. Toch is het belangrijk dat de olie eens in de zoveel tijd wordt ververst. De olie zal in de loop van de tijd namelijk vervuild raken door o.a. verbrandingsresten en stofdeeltjes. Hierdoor wordt de kwaliteit van de olie geleidelijk aan minder. Met name wanneer je veel korte ritjes maakt, of wanneer je auto langere tijd stil heeft gestaan, gaat de kwaliteit van de olie snel achteruit. Wanneer je de olie moet vervangen is afhankelijk van je rijstijl en het type auto dat je hebt. Voor het aanbevolen onderhoudsschema kun je de handleiding van je auto raadplegen, of navraag doen bij je dealer.

Welke motorolie heb ik nodig?

Wanneer de olie in de motor opwarmt, neemt de vloeibaarheid toe. Als de temperatuur daalt, wordt de olie weer dikker. De mate van vloeibaarheid noemen we de viscositeit. Die viscositeit wordt aangeduid door een zogeheten SAE-specificatie, bestaande uit 2 getallen met daartussen de letter W. Hoe lager het eerste getal is, hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen. Dat is belangrijk voor in de winter, wanneer je je auto bij lage temperaturen moet kunnen starten. Het tweede getal geeft aan hoe dik de olie blijft bij hoge temperaturen, wat natuurlijk weer belangrijk is voor in de zomer. Hoe hoger het getal is, hoe dikker de olie blijft. Olie die zowel voor de zomer als voor de winter geschikt is noemen we multigrade olie. Een goed voorbeeld van multigrade olie is 5W30. Deze olie is geschikt voor zowel benzine- als dieselmotoren. Kies je voor 0W30 olie, dan profiteer je van een nog hogere viscositeit. Deze motorolie verbetert de prestaties van de motor en zorgt dat deze nog soepeler loopt. Daarbij wordt de motor met deze olie beter beschermt tegen externe invloeden en extreem hoge of lage temperaturen. Hou er rekening mee dat de viscositeit niet zoveel zegt over de kwaliteit van de olie; het verdient sowieso altijd de voorkeur om te kiezen voor A-merken zoals Eurol, Castrol en Kroon Oil.

Geef een reactie