Tuininspiratie opdoen in de Nederlandse tuinen

Ben jij dol op tuinen of wil je eens een unieke reis maken? Ga dan een paar dagen tuininspiratie opdoen door prachtige tuinen te bezoeken! Hiervoor worden speciale garden tours gehouden zodat je makkelijk eens een kijkje kunt nemen in andermans tuin. Dit is erg leuk als je een tuin opnieuw wilt laten aanleggen, maar ook als je kleine veranderingen wil aanbrengen. Het kan lastig zijn om zelf ideeën te verzinnen. Door naar verschillende tuinen te kijken ontdek je al snel wat je mooi vindt en kun je daarmee aan de slag!

Wat houdt een garden tour in?

Een garden tour kun je zien als een soort stedentrip, alleen dan bezoek je verschillende tuinen in plaats van steden. Je boekt zo’n tour net zoals je een andere reis zou boeken. Je kiest een tour en één van de vertrekdata en daarna vul je de benodigde gegevens in. Het hotel en het vervoer worden voor je geregeld en je hoeft alleen zelf naar een opstapplaats te reizen. De garden tours vinden niet alleen in Nederland plaats, maar ook in landen zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en Spanje.

Dutch Wave: een natuurlijke manier van tuinen aanleggen

Op dit moment wordt er een Dutch Wave tour gehouden. Dutch Wave is de naam van een tuinstijl die ontstaan is in de jaren 80. Één van de belangrijkste representanten is Piet Oudolf, een bekende tuinarchitect. Het idee achter deze stijl is om tuinen zo natuurlijk mogelijk aan te leggen. Om dit effect te bereiken worden hoge en lage planten door elkaar geplant zodat er een natuurlijk verschil in hoogte ontstaat. De tuinen bestaan vooral uit siergrassen en vaste planten. Deze planten blijven namelijk interessant door de hoogtes en de verschillende structuren, ook als ze niet meer bloeien. Tevens wordt de beplanting bij deze stijl bepaald aan de hand van onder andere het type grond en de ligging van de tuin ten opzichte van de zon. Het idee erachter is dat de tuin aansluit bij de natuur in dat gebied. Duurzaamheid speelt bij sommige Dutch Wave tuinen ook een rol. De ontwerpers maken dan geen gebruik van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en mest en ze gaan duurzaam met water om.

De tuinen met de Dutch Wave stijl

De Dutch Wave tour duurt 5 dagen en elke dag bezoek je meerdere tuinen met deze stijl. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Vlinderhof, de privétuin van Piet Oudolf, De Kleine Plantage en Plantzoentje. Door de afwisseling in tuinen zitten er vast meerdere tuinen tussen die jou aanspreken. De reis is onder begeleiding van deskundige reisleiders met veel kennis van tuinen. Een Dutch Wave tuin bezoeken is zeer interessant als je een unieke tuin wilt bekijken die op natuurlijke wijze is aangelegd. Misschien brengt het je op ideeën om zelf je tuin wat meer af te stemmen op de omgeving of om ook wat losser en creatiever met de beplanting te worden. Tevens kun je veel leren over bepaalde planten en je kunt inspiratie opdoen over het combineren van planten.