De verschillende soorten tuinafscheidingen

Bij het kiezen van de juiste tuinafscheiding is het belangrijk om rekening te houden met het doel van de afscheiding. Dient uw tuinafscheiding puur als afbakening van uw terrein, of om meer privacy te creëren? Is het bedoeld om de veiligheid van kinderen en/of huisdieren te waarborgen? En moet de tuinafscheiding de tuin ook voor de wind afsluiten? Hieronder bespreken we de verschillende soorten tuinafscheidingen en hun eigenschappen.

Houten schutting

Gaat u voor een houten schutting, dan kunt u kiezen uit vele diverse houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan geïmpregneerd vurenhout, douglashout of hardhout. De keuze voor de houtsoort is bepalend voor de levensduur van de schutting. Een houten schutting zorgt voor de meeste privacy. Bij een kleine tuin is het echter niet aan te raden om de gehele tuin met een houten schutting te omheinen; de tuin zal dan nog kleiner lijken. U kunt dan beter een houten schutting combineren met een lager hek of een trellisscherm.

Trellisscherm

Een trellisscherm bestaat uit een houten frame met daarin een houten of metalen rasterwerk. Deze tuinafscheiding is ideaal om met klimplanten te laten begroeien. Hiermee creëert u een heel andere uitstraling dan met een omheining die alles volledig afsluit.

Plankenscherm

Een plankenscherm is niet hetzelfde als een gewone houten schutting; hierbij zijn de planken namelijk om en om ten opzichte van elkaar geplaatst. Daardoor heeft u vrijwel geen inkijk, terwijl de wind er toch doorheen kan komen. Dit type tuinafscheiding biedt vooral uitkomst voor tuinen op het zuiden die in de volle zon staan; daar kan het namelijk erg warm worden ’s zomers, en dan is het wel zo fijn als het een beetje kan doorwaaien.

Tuinmatten

Ook tuinmatten zijn ideaal voor het creëren van privacy; afhankelijk van het gebruikte materiaal kan er niet of nauwelijks doorheen worden gekeken. Tuinmatten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Zo zijn er bamboematten, heidematten, rietmatten, wilgenmatten, boomschorsmatten en snoeihoutmatten. Tuinmatten zijn relatief goedkoop in aanschaf en zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Daarbij zijn ze, afhankelijk van het gebruikte materiaal, ook zeer ecologisch verantwoord. Tuinmatten kunnen gemakkelijk tussen palen of latten worden bevestigd, maar ze zijn ook geschikt om muren of schuttingen mee te bekleden.

Schapenhek

Een andere manier om een natuurlijke tuinomheining te creëren is door te kiezen voor een schapenhek. Schapenhekken worden vervaardigd uit kastanjehout, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en vochtbestendigheid. Daarbij heeft het hout een mooie, warme uitstraling. U kunt hierbij kiezen voor een volledig gesloten tuinomheining of een hekwerk waar nog wel tussendoor te kijken is.

Dubbelstaafmatten

Dubbelstaafmatten, ook wel simpelweg draadschuttingen genoemd, zijn goedkoop, onderhoudsvrij en makkelijk te plaatsen. Ook hebben ze een lange levensduur en zijn ze verkrijgbaar in alle denkbare afmetingen. Nadeel van dit soort tuinomheiningen is dat ze nauwelijks privacy bieden. En vergeleken met een mooie houten schutting, tuinmatten of schapenhek is dit niet de meest sfeervolle optie. Maar daar valt uiteraard wel wat aan te doen!

Betonschutting

betonschuttingBetonschuttingen zijn sterk, volledig winddicht, hebben een zeer lange levensduur en bieden een optimale privacy. U heeft er geen onderhoud aan. Bovendien zijn betonschuttingen geluidwerend, wat dit een ideale tuinomheining maakt voor tuinen die grenzen aan drukke wegen. Door een houten of metalen raster voor de betonschutting te plaatsen kunt u er ook klimplanten tegenaan laten groeien.

Composiet schutting

Composiet is een materiaal dat is samengesteld uit verschillende componenten, zoals bijvoorbeeld houtvezels, kunststofvezels en glasvezels. Composiet is zeer sterk, duurzaam en weersbestendig en daardoor een uitstekend materiaal om schuttingen van te maken. Een composiet schutting heeft een lange levensduur, is zo goed als onderhoudsvrij en zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Schanskorf

Schanskorven worden tussen palen geplaatst, waarna ze kunnen worden opgevuld met verschillende materialen. Hierbij kunt u denken aan stenen, grind of schors. Het gaaswerk van de schanskorven biedt een goede houvast voor klimplanten, wat ideaal is als u een mooie groene tuinafscheiding wilt. Afhankelijk van het materiaal waar u de schanskorven mee opvult, kunt u een volledig dichte en geluidwerende tuinafscheiding creëren. Afhankelijk van de gebruikte materialen hebben schanskorven een zeer lange levensduur.

PVC tuinscherm

PVC tuinschermen zijn verkrijgbaar in alle denkbare uitvoeringen, afmetingen en kleuren. Afhankelijk van de uitvoering kunt u ook hiermee een volledig dichte tuinafscheiding creëren. PVC tuinschermen zijn goed bestand tegen UV-licht en kunnen eenvoudig op maat worden geknipt en bevestigd met tie-wraps. PVC tuinschermen zijn overigens ook prima te gebruiken als balkonschermen.